Törnrosa

21 Mar

MV5BOTJmZjA3MjMtMWNmZS00YTliLWFhMWUtZDU2NGJhNTlmY2ZkL2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzNDI@._V1_Jag heter Susanna och jag tycker om att se på film. Jag vill rekommendera filmen Törnrosa.

Det finns två versioner på filmen och den jag vill skriva om är den tecknade disneyversionen.

Berättelsen om Törnrosa är gammal. Den skrevs ner av bröderna Grimm.

Filmen börjar på prinsessan Auroras dop.

På dopet kommer de goda feerna Flora, Fina och Magdalena för att välsigna barnet. Flora ger barnet skönhetens gåva och Fina ger henne sångens gåva.

Det är Magdalenas tur att ge sin gåva till prinsessan men hinner inte eftersom den onda fen Maleficent kommer och hinner före.

För att hämnas för att hon inte var bjuden på dopet säger Maleficent att på sin 16:e födelsedag ska prinsessan sticka sig på sländan till en spinnrock och dö.

Magdalena mildrar förbannelsen och gör så att förbannelsen istället blir att prinsessan inte dör när hon sticker sig utan faller i sömn tills hennes älskade kysser henne.

För att skydda prinsessan från den onda fen beslutar de goda feerna att låta Aurora växa upp i en stuga i skogen tills förbannelsen blir hävd. Det är då feerna ändrar hennes namn till Törnrosa.

När feerna firar hennes 16:e födelsedag avslöjar de sanningen att hon inte heter Törnrosa utan prinsessan Aurora. Feerna tar med Törnrosa till slottet.

När feerna och prinsessan anländer till slottet får Aurora vila sig men plötsligt kommer det ett ljus från den onda fens spö och lurar upp henne till tornet där en spinnrock väntar och det är då hon sticker sig och faller ihop.

I skogen träffade Törnrosa en ung man som är en prins och heter Filip. När Filip kommer tillbaka till stugan för att träffa Törnrosa är hon inte där.

I stället blir prinsen lurad i en fälla av Maleficent.

Hur prinsen sedan tar sig till slottet och Törnrosa får ni se själva i filmen.

Disneyversionen av Törnrosa finns INTE att låna på biblioteken i Göteborg just nu. Men berättelsen om Törnrosa finns att läsa i många böcker, t.e.x. bilderboken Törnrosa av Lena Sjöberg.

%d bloggare gillar detta: