Generation Loss-punkig antihjälte

23 Mar

generation-lossGeneration Loss skriven av Elizabeth Hand, är en närmast kultförklarad roman om Cass Neary. När vi först får bekanta oss med Cass Neary är året 1975 och hon är fortfarande en 19-årig, talangfull fotograf som hänger på rockklubbarna på nedre Manhattan. Ramones, Blondie och Misfits håller som bäst på att slå igenom.
Cass fotografer punkscenen men har också en speciell dragning till döda ting.

Hon slår igenom och ägnar sig åt sin favoritsysselsättningar foto, droger och sex. Men inget varar för evigt så heller inte punken. Cass karriär faller i glömska, hon går från ung lovande konstnär till medelålders kvinna på dekis. Drogvanorna är det enda hon har kvar.

En dag får hon ett  erbjudande om ett jobb av en bekant, att intervjua den skygga fotokonstnären Aphrodite Kamestos som lever sitt liv på en avlägsen, gråkall ö utanför Maines kust. Eftersom Cass ständigt är i behov av pengar tackar hon motvilligt ja till uppdraget.

Cass sätter sig i en risig bil, dåligt klädd och med en väldigt lätt packning bestående av droger, sprit och kamerafilm. När hon kommer fram slår landsbygden till med kyla, mörker och udda typer.

Till slut anländer hon till ön Paswegas där Aphrodite bor. Öborna är inte direkt gästvänliga och varför har det försvunnit så många människor från ön?

Boken står som deckare i bibliotekets hylla men den är så mycket mer. Språket är punkigt poetiskt. Riktigt bra, läs. Boken finns att låna/reservera på biblioteket.
/Åsa

Annonser
%d bloggare gillar detta: