Kulturtidskrifter

17 Jan

Kulturtidskrifter

I höstas hade vi en utställning om kulturtidskrifter här hos oss på Västra Frölunda Bibliotek. K som i kulturtidskrifter visualiserar 15 tidskrifter och är producerad av Tidskriftsverkstaden Väst i Göteborg. På vernissaget var Sven-Eric Liedman på plats och talade om betydelsen av kulturtidskriften, i synnerhet i dagens medielandskap med nedskärningar. Utställningen turnerar runt och under våren kommer den bland annat att vara på Majornas bibliotek.

Här kommer tips på några av alla kulturtidskrifter som finns att låna på biblioteken:

Språktidningen
Språktidningen blev utvald till årets tidskrift 2015. I första hand handlar den om svenska. Men den tar också upp om andra språk som används i Sverige och om moderna världsspråk, döende minoritetsspråk liksom utdöda kulturspråk. Det är högt och lågt, populärvetenskapligt och lättsamt. Till exempel kan du läsa om runstenar, nya ord, ny skrivverktyg, praktiska råd och läsarnas spaningar. Helt enkelt allt som har med språk att göra. Det finns en mycket bra blogg som är knuten till tidskriften som du hittar här. Roliga inlägg med Veckans nyord och Språkpolisen. Språktidningen

Modern Psykologi
Tidskriften är till för alla som är intresserade av psykologi och hjärnforskning. Den tar upp allt kring tänkande, känslor, relationer och beteende. Modern psykologi innehåller både fördjupade reportage, personliga möten, aktuella rön och matnyttiga guider baserade på psykologisk forskning. Tilltalande layout och innehåll. Modern Psykologi.

Bild & Bubbla
Bild & Bubbla är Sveriges största tidskrift om tecknade serier. Den startade redan 1968 och är en av världens äldsta tidskrifter om seriemedlet. På senare år har ju just serien haft en stor boom här i Sverige. Tidskriften innehåller både aktuella seriefenomen, historiska fördjupningar, intervjuer med välkända serieskapare, recensioner och krönikor. Den tar upp allt från barnserier till vuxenserier. Bild&Bubbla har också en bra hemsida där man enkelt kan hålla sig a jour med seriefenomenet och få tips. Bild&Bubbla.

Vi läser
I Vi läser, som har funnits sedan 2008, kan man läsa om böcker, skrivandet och livet. Det ges tips på trender inom bokvärlden, nyhetskoll på litteratur och bokprylar, inspiration till nya läsupplevelser. Vi Läser har en blogg där redaktionen skriver. Vi Läser ges ut av Tidningen Vi och ges ut med sex nummer per år. Alla annonser har en litterär anknytning. Smaskigt om läsning helt enkelt.

/Jennie

Annonser
%d bloggare gillar detta: