Bästa ungdomsböckerna 2016

11 Jan

Här kommer mina favoriter bland ungdomsböckerna som kom ut under 2016!

ljug_formicyk_12940Becca FitzpatrickLjug för mig
Boken handlar om Stella, som blev vittne till ett mord, och har tvingats iväg från sitt hem och sin älskade pojkvän Reed. De är förbjudna att ha någon som helst kontakt.
Nu befinner sig Stella i Nebraska, i ett vittnesskyddsprogram. Stella kan inte dölja sin ilska över att hon ska behöva genomlida en hel sommar bland bönder och cowboys på vischan. Hon är iskall mot allt och alla, inte bara den pensionerade polisdamen hon flyttat in hos. Men så en morgon vaknar hon av att grannkillen Chet klipper gräs utanför hennes fönster. Chet är otroligt snygg och charmig mot sin vilja blir Stella förälskad i honom.
Men ingen på den lilla orten kan någonsin få veta vem Stella egentligen är. Hennes liv är redan i fara, och risken för att bli upptäckt ökar för varje liten detalj hon berättar om sig själv. Tiden går, och hon börjar känna sig tryggare. Men det kan bli hennes sista misstag. Faran finns mycket närmare än hon tror.  

9789172997868Charlotte CederlundMiddagsmörker
Middagsmörker är Charlotte Cederlunds debutroman som utspelar sig i en sameby (Idijärvi). Áili flyttar till sin morfar efter att hennes pappa har dött i cancer. Hon vet inte mycket om sitt samiska arv och hon känner sig inte så välkommen i byn. Mystiska saker börjar hända och Aili dras in i en flera hundra år gammal konflikt.
Det är en mycket spännande bok och man får dessutom veta mer om samisk kultur och fraser. En annorlunda fantasybok med samisk magi.

 

 

askfod_cmyk_12962Sabaa TahirAskfödd
Askfödd är en dystopi-fantasy som utspelar sig i ett fiktivt land i Mellanöstern. Bokens två huvudpersoner är krigaren Elias och slaven Laia, som är så olika varandra som det går, men träffas av en slump och försöker efter det hjälpa varandra att överleva. Boken är otroligt spännande och välskriven. Berättarstilen är precis som Tusen och en natt med arabisk sagokultur. Det är första delen i en serie och andra delen finns redan att läsa på engelska.

 

 

9789163889448Nicola YoonIngenting och allting
En riktigt fin berättelse om Maddy som inte får lämna sitt hus eller umgås med andra människor än sin mamma och sin sjuksköterska då hon har en extrem och ovanlig sjukdom.
En dag flyttar en kille in i grannhuset och de börjar kommunicera med lappar. Ett tag  senare börjar de chatta med varandra.
Bra kärlekshistoria med twist på slutet!

 

 

 

en-vaktares-bekannelser-205x300Elin SäfströmEn väktares bekännelser
Boken handlar om 15-åriga Tilda som är väktare i Stockholm och ser till att alla troll, tomtar, vättar och älvor uppför sig och inte visar sig för människor.
När hennes mormor måste åka upp till Norrland är Tilda ensam väktare i hela Stockholmsregionen.
Det är en svensk humoristisk urban fantasy om troll och om att vara superkär. En fantastisk bok som inte går att lägga ifrån sig!

 

 

om-jag-var-din-tjej_plano1Meredith RussoOm jag var din tjej
Om jag var din tjej
är en fantastiskt bra ungdomsbok! Boken handlar om Amanda, en transtjej, och är skriven av Meredith Russo, som är en transkvinna. Som cisperson har man kanske inte så bra koll på vad det innebär att vara en transperson, så att sådana här böcker finns är guld värt.
Läs läs läs!

 

 

 

/ Josefin

Annonser
%d bloggare gillar detta: