Jul Jul, strålande Jul…

18 Nov

 

Vet ni vad det bästa med julen är?

Att få läsa böcker om den såklart! Jag älskar att sno åt mig julstämning genom någon annans text. Drömma mig bort bland snö, varmt kaffe och rosiga kinder. Nu tycker du kanske att jag är lite väl tidig i mitt julvurmande? Men hälften av det roliga med temaläsning är ju att planera den och för att få böckerna i tid från biblioteket kan det vara dags att sätta sig i kö på årets julnyheter.

Äntligen har svenska förlag förstått det här med romaner med jultema, i år har jag hittat två vanliga romaner och en deckarnovellsamling, håll till godo:

Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

lilla-bageriet

Jenny Colgan har slagit igenom stort med sin serie om den lilla staden Mount Polbearne utanför Cornwalls kust. Nu är det dags för julmarknad och förberedelserna är i full gång, då ställs allt till ända genom ett samtal, ska det bli någon jul för Polly, vår bakande hjältinna?

Det här är tredje boken i serien men jag tror att den går att läsa fristående.

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy

9789188261373_200x_snofall-mirakel-och-frusna-hjartan.jpg

”Det har gått sexton år sedan Asta lämnade Irland med ett krossat hjärta och ett barn i magen. Tillsammans med dottern Kitty trivs hon bra med livet i London men när hennes chef, den snygga tidningsmogulen Conan, vill att hon undersöker en gråtande madonnastaty i sin gamla hemby tvingas hon tillbaka till sin hemby Tobercree.

Det som skulle bli en snabbvisit blir plötsligt något helt annat när en vinterstorm sveper in över Irland. Och samtidigt som Asta måste lösa mysteriet med madonnan och återknyta kontakten med sin excentriska familj, dyker den mystiske Jake upp. Att något klickar mellan dem är uppenbart, men går det verkligen att tina upp ett hjärta som varit fruset i så många år?” (från förlagets hemsida)

Jag var tveksam till den här romanen först för att jag tyckte att det lät lite väl smörigt och fjantigt för min smak men sen såg jag att det var Printz publishing som gav ut den och blev nyfiken. De brukar välja böcker som är underhållande och välskrivna på samma gång så jag tror att den här kan tina även mitt frusna hjärta och släppa in julen i det. Och snöstormar! Älskar att läsa om snöstormar!

 

Mistlar och mord, fyra julmysterier av P.D. James

mistlar-och-mord

Det här är en nätt liten bok som rymmer fyra mordmysterier med tema jul. Just deckarnoveller som utspelar sig under julen verkar gå hem i Sverige, det finns flera samlingar redan och jag förstår entusiasmen, vad är mer perfekt när du ligger på soffan och smälter julmaten än en liten mordisk karamell för att hjälpa matsmältningen på traven? Jag har inte läst något av P.D. James (för jag är en harig en och brukar portionera ut deckarna noga så att jag ska få sova något emellan) så det här är ett perfekt sätt att upptäcka en författare som jag är nyfiken på.

 

Julböcker jag har läst tidigare år och gillat:

En röd liten fågel i juletid av Fanny Flagg: en mjuk liten pralin med en sur gubbe i huvudrollen och en liten originell stad som biroll, några av mina favoritingredienser!

Dash och Lilys utmaningslista av Rachel Cohn och David Levithan: Det är New York, jul, två uttråkade ungdomar och en röd liten anteckningsbok i en bokhandel. Det är så himla mycket julstämning i den här! Den är klassad som ungdomsbok men jag tycker den funkar även för äldre.

Så på med jultröjan och ner i fåtöljen, nu är det dags för julstämning!

/Ida

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: