Körsbärslandet

12 Okt

Studieförbundet Sensus kurser i negativt tänkande blir snabbt fulltecknade.” Det behövs en motvikt till den rådande normen att allt ordnar sig om man tänker positivt. I dagens samhälle handlar mycket om individens förmåga att skapa sin egen lycka”, säger kursledaren och filosofen Ida Hallgren. ”Men man måste också lära sig att hantera motgångar” fortsätter hon . ” Vi skulle må bättre av att våga acceptera livets ofullkomlighet och lära oss leva med osäkerhet och det imperfekta och bry oss mer om andras välmående.” (metro 20161011).

Nyutkomna romanen Körsbärslandet av Dörte Hansen fastnar jag kanske  för därför att den är samma andas barn som kurserna i negativt tänkande. Inte för att det alltid är bra att gräva ner sig i negativa tankar men därför att människorna i den här romanen får vara imperfekta och tämligen karga till sin natur. De är präglade av sin bakgrund och tillåts också vara det. Den handlar om tre generationer kvinnor i norra Tyskland och de är djupt märkta av sin och Tysklands historia. Mormodern kommer som flykting in i historien och hennes dotter och dotterdotter fortsätter på sätt och vis att vara flyktingar eller i alla fall outsiders i den lilla nordtyska byn dit historien för dem. Byinvånarna är förresten knöliga karaktärer och inte alls några muntergökar men kanske ganska bra på att leva. Det där med att lära sig hantera motgångar och bry sig mer om andra är nog ett gott råd om man vill bli lycklig. Det karga anslaget hindrar förresten inte romanen från att vara fruktansvärt rolig på sina ställen. En annorlunda historia med högt läsvärde. Snygg omslag också.

För övrigt finns tillfälle att filosofera tillsammans med Ida Hallgren under tre onsdagar med start idag den 12 oktober kl 18 här på biblioteket./Anna

%d bloggare gillar detta: