Nyfiken på Bokmässan?

20 Sep

Flera av seminarierna på årets bokmässa kommer att handla om flykt och migration. Inte sedan andra världskriget har så många människor – av olika skäl – brutit upp från sina hem för att söka en bättre tillvaro. Nu kommer det mer och mer litteratur, både fack- och skönlitteratur, som hjälper oss läsare att avanonymisera de människor som inte sett någon annan utväg än att lämna sina hemländer. Bakgrunden till flykting- och människomugglares verksamhet kan man läsa om i Mannen från Harem och Gå bara gå av Abdi Elmi och Linn Bjursell. I den första boken har journalisten Manuel Sidea följt en människosmugglare som smugglar in krigare i inbördeskrigets Syrien. Det är en motsägelsefull skildring av smugglaren Hanifs gradvisa avsteg från sin tidigare moral. I Abdi Elmis bok är det en annan typ av smuggling, en tonårings flykt mot ett liv i Europa, men minst lika inkomstbringande för smugglarna.

Både Abdi Elmi och Negra Efendics fick barndomen svärtad av krig och flykt och Efendics självbiografi Jag var precis som du påminner oss effektivt om att barn har samma behov och känslor världen över, oavsett vilket land de råkar födas i.

Vad går då förlorat i flykten till ett nytt land? Det skildrar Qaisar Mahmoods i sin debutroman Halva liv. Föräldrars uppoffringar kan orsaka sår som går i arv till nästa generation. Författaren menar att främlingskapet kan liknas vid en slags dykarsjuka, där en del familjer exploderar av tryckförändringen som uppstår vid flykten.

Flyktingens väg till ett bättre liv tas också upp i antologin Sverige en (o)besvarad kärlekshistoria sammanställd av Lejla Hastor & Nivin Yosef. I stället för att ställa den klassiska frågan Var kommer du ifrån har redaktörerna ställt frågorna vem är du och vart är du på väg till sexton kvinnor? Det blir till sexton berättelser om kvinnor som kom till Sverige som barn på flykt, har bott i landet under lång tid och som har det gemensamt att de är framgångsrika yrkeskvinnor. De är förebilder som det är hoppfullt för barn och ungdomar att identifiera sig med och vars historier oftast inte berättas när man pratar om invandring.

Möt författarna på bokmässan! /Anna

 

%d bloggare gillar detta: