Skriv ditt liv-text I

26 Apr

NamnlösDen här veckan kommer vi publicera texter från vårens skrivarkurs på Frölunda bibliotek. Den här terminen har temat varit Skriv ditt liv och texterna som finns på bloggen har utgått från en bild. Till hösten kommer nya kurser för dig som är nyfiken på att skriva. Först ut är Elisabet Kruus text:

Päronträdet

 

Det var något speciellt med morfars sockerpäronträd. Det kändes som vårt eget träd, som barnens träd. Kanske för att päronen var så lagom barnstora.

Det var ett vackert träd med stor och ståtlig krona. På våren ljusgrön och översållad med ett vitt flor av blommor och insekter som surrade runt blommorna.

Sen liksom knöt blommorna ihop sig och blev början till de små söta goda sockerpäronen.

Vi barn kunde inte låta bli att plocka och äta karten långt innan de var mogna päron. Ont i magen fick vi förstås men det var det värt för att få smaka de första ljuvliga frukterna.

Framåt sommaren var trädet fullt av mogna och mognande gula och gröna päron. Så söta, så goda, så roliga att plocka, även om vi barn för det mesta fick plocka upp den fallfrukt som hamnat på marken och som var mer eller mindre maskäten. Men ibland så kunde man komma åt ett moget litet päron på en gren helt utan mask.

Ett år hände något förskräckligt med päronträdet. Det blev av med halva sin fantastiska krona. Trädkronan klipptes helt brutalt ner till hälften av sin tidigare storlek.

Jag blev så ledsen, tyckte trädet såg så bedrövat och övergivet ut, som ett halvfärdigt skatbo. Jag tyckte så synd om päronträdet som inte längre var sig likt, som hade förlorat sin skönhet. /Elisabet Kruus

päronträd

Annonser
%d bloggare gillar detta: