Askfödd

5 Apr

Sabaa Tahirs debutroman Askfödd är en spännande fantasy som är den första boken i en serie av fyra.
Precis som Siri Pettersen med sin serie Korpringarna har Tahir skapat en otrolig fantasyvärld som man bara försvinner in i och kan stanna i hur länge som helst.

I Askfödd följer man två personer; krigaren Elias och slaven Laia.
Elias går på militärskolan Blackcliff  och är den bäste studenten där. Han kommer från en mäktig familj och är starkast och snabbast på skolan. Men i hemlighet vill han fly från skolan. Han vill inte ägna sitt liv åt att kriga för den brutala överbefälhavaren och döda oskyldiga bara för att lyda order.

Laias föräldrar är döda och hennes bror blir fängslad för landsförräderi. För att försöka befria honom söker hon upp motståndsrörelsen om hjälp och ingår ett avtal; att hon ska bli slav och tjäna överbefälhavaren på Blackcliff. Den brutala överbefälhavaren har haft många slavar men de brukar inte klara sig länge; den senaste hoppade från en klippa efter två veckor. Hur ska Laia överleva och spionera samtididgt?

Tahir blandar arabisk sagokultur med influenser med romarriket och det är nog därför jag är så förtjust i den. Det gick verkligen inte att lägga ner boken. Jag tänkte på berättelser från Tusen och en natt när jag läste och det gör boken väldigt unik och spännande.
I höst kommer andra delen på engelska och den heter A Torch Against the Night. Jag hoppas och tror att den kommer att vara lika fantastisk som Askfödd!

/Josefin

Annonser
%d bloggare gillar detta: