I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

8 Dec

I romanen med den vackra titeln skriver Tom Malmquist om sorgen efter sin älskade Karin som dog i akut leukemi strax efter att deras dotter Livia förlösts med kejsarsnitt långt innan graviditeten var fullgången.

Han sorg är outhärdlig och samtidigt som han får ett prematurbarn i sin vård har han sinnesnärvaro att fästa allt som händer på papper. Noggranna anteckningar där sjukhuspersonalens namn, uttalanden och diagnoser utgör en grund för en slags dokumentärroman inifrån sorgelandet han befinner sig i. Den sakliga precisionen gör sorgeskildringen mycket äkta och näst intill omöjlig att släppa ifrån sig. Under läsningen befinner man sig bredvid Tom i hans vandring genom vindlande kulvertar mellan Karins sjuksäng och Livias kuvös i andra änden av sjukhuset. Han har mycket att brottas med utöver den rena sorgen. Mötet med byråkratin innan han lyckas få vårdnaden över sitt eget barn är kafkaliknande. För mig är det obegripligt att inte denna roman blev nominerad till årets augustpris.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är Tom Ms första roman och tredje utgivna verk. Han debuterade med diktsamlingen Sudden death och kom sedan med diktsamlingen Fadersmjölken. /Anna

 

Annonser
%d bloggare gillar detta: