Stulna flickor

20 Mar

9789100139315_200_en-bon-for-de-stulnaMexiko idag: Tusentals kvinnor och flickor lever i skuggan av knarkkartellerna som härjar och styr landet. När som helst kan en stadsjeep komma körande och maskerade män kan hoppa ur för att stjäla dig eller din dotter. Mödrarna gräver gropar i marken där flickorna får gömma sig. Inga män eller pojkar finns kvar i byarna för alla jobbar på de stora opium- och marijuanaplanteringarna.

Flickan Ladydi, döpt efter prinsessan Diana, bor med sin mamma och sina  kompisar i en liten by. Varje dag får flickorna göra sig så fula som möjligt för att inte locka till sig männen som stjäl flickor. De klipper av sig håret, gnider in sina ansikten med smuts och sina tänder med sot. Mödrarna lyssnar ständigt efter ljudet av tunga bilar som närmar sig, eller ljudet av fåglar som tystnar. Trots detta lever flickorna sina liv, de växer upp tillssammans, delar hemligheter och förtroenden, leker och bråkar. Det är bara det att framtiden liksom inte finns.

Författaren Jennifer Clement är född i USA men uppväxt och bosatt i Mexiko. Hon har intervjuat flickor och kvinnor om deras situation och med inspiration av detta skrivit romanen En bön för de stulna. Det är en fantastiskt stark roman, som med poetiskt språk och till och med en gnutta svart humor, lyckas skildra en så fruktansvärt mörk situation som tusen och åter tusen kvinnor idag tvingas leva i.

Dessutom: årets vackraste bokomslag?

/Moa

Annonser
%d bloggare gillar detta: