Efter Ekot….

10 Mar

I Poetry slam-poeten Olivia Bergdahls romandebut Efter Ekot får vi följa med i kärlekshistorien mellan nördigt sifferbesatta statistikstudenten Fanny och vänsteraktivisten Sam. Men vänta nu.  Vad hände med den första kärlekens passion? Trots utbildning och politisk medvetenhet går Fanny i fällan. Den slår igen hårt och brutalt och hon förmår inte tolka tecknen i tid. Tecknen på att Sams sätt att visa kärlek har för mycket gemensamt med statistiken som säger att antalet anmälda fall av våld i nära relationer är på uppåtgående.

Som titeln antyder finns det en tid Efter Ekot, när misshandeln slutat ringa i öronen och blåmärkena bleknat. Då Fanny reser till mormor på Västgötaslätten. Mormors sätt att möta Fanny utan frågor hjälper. Istället möts de två kvinnorna kring det praktiska i livet, det som måste pågå trots allt. En lovande debut där kompositionen bär pår av författarens tidigare erfarenheter som scenpoet.

För den som undrar har romantiteln mer att säga sin läsare. Den hänger ihop med Fannys djupt inrotade vana att lyssna på Dagens Eko, en vana som fyller många funktioner i romanen./Anna

Annonser
%d bloggare gillar detta: