Stoner

25 Feb

stoner

John Williams Stoner blev en bästsäljare efter 50 år. Den kom ut 1965 men trycktes då bara i 2000 exemplar. John Williams vann National Book Award 1973 för romanen Augustus som handlar om Julius Ceasar.
Stoner fick fina recencioner men glömdes sedan bort. Den har nu blivit översatt till 48 språk och blivit hyllad av press och av en del kända författare t ex
Anna Gavalda som också har översatt den.
Boken handlar om William Stoner den enda sonen till ett lantbrukarpar som lever ett fattigt och glädjelöst liv i början av 1900-talet. Sonen skrivs in på universitetet för att hans far vill att han ska få ett bättre liv än han själv har haft.

Stoner börjar således på en lantbrukarutbildning men efter att han tagit en klass i litteraturhistoria blir hans liv aldrig sig likt. Han väljer nu att helt satsa på littteraturstudier till föräldrarnas förtret. Han förälskar sig i en flicka med en överklassbakgrund och det äktenskapet blir väldigt olyckligt. På jobbet går det bra till en början, han får en tjänst på universitetet men snart förpestas det av en prefekt som beskrivs som ett lynnigt missfoster.
Han får en dotter som han till en början har fin kontakt med men sen förlorar han henne bildligt talat.
Till slut möter han kärleken och har en affär med en student men nej det blir inte bra det heller. Stoner förblir oförlöst, till slut dör han vid sitt skrivbord med sin älskade böcker.

Ja det här låter inte kul tänker ni och nej…men ändå är den kvar hos mig.
Den lågmälda mannen från folket som brinner för litteraturen men går med böjd rygg genom livet. Och språket är ju fanatastiskt.
/Åsa

Annonser
%d bloggare gillar detta: