Familjedrama

14 Jan

Med sin förra roman De oförglömliga klev Gabriella Ahlström in på författarscenen som en skicklig skildrare av komplicerade familjerelationer.

I sin nya bok Sirener etablerar hon sig definitivt med ett svårförglömligt porträtt av en självgod, dominerande präst och patriark. Då han kan vara mycket charmerande vinner han många beundrare men bakom hemmets väggar lurar han ingen. Hans båda vuxna barn Henrik och Klara skyr helst all kontakt med honom och hustrun flyr med hjälp av starka drycker.

Fadern blir hjälteförklarad då han räddar en känd amerikansk skådespelerska från en fartygskatastrof i Medelhavet. Rollen som hjälte passar honom utmärkt och när han blir tillfrågad om att skriva en bok om dramat tackar han utan betänkligheter ja, trots att han saknar författarerfarenheter.

Sonen som är forskare och litteraturvetare låter sig övertalas att blir spökskrivare. Det stora arvodet är alltför lockande i en skral akademikers kassa och arbetet utvecklas inte oväntat till en kraftmätning mellan far och son. Henrik blir alltmer konfunderad över faderns uppenbara hybris och brist på självinsikt. I slutet av boken förekommer en magnifik katharsis-scen som man sent ska glömma./ Anna

Annonser
%d bloggare gillar detta: