Kill Your Darlings

2 Dec

MV5BMjA4MzAxMTE1N15BMl5BanBnXkFtZTgwMDY2OTIxMDE@._V1__SX1617_SY861_Den här dramafilmen, som är baserad på verkliga händelser, utspelar sig under en kort period av beatnikpoeten Allen Ginsbergs (spelad av Daniel Radcliffe) liv; närmare bestämt när han började på Columbia University i New York 1944. På universitetet träffar han Lucien Carr (spelad av Dane DeHaan) när Ginsberg ifrågasätter sin lärare. Ginsberg blir närmast besatt av Carr. För Ginsberg är Carr perfekt, fantastisk och mest intelligent av alla på Columbia.
Carrs vänner, däribland Jack Kerouac (spelad av Jack Huston) och William Burroughs (spelad av Ben Foster), vill förändra hur man ser på litteraturen; varför viss litteratur inte är ”godkänd” utan inlåsta på avskilda avdelningar. De vill inte behöva begränsa sig till ett visst sätt att skriva utan vara fria att skriva om vad och hur de vill.
Ginsberg vill känna sig behövd av Carr men blir istället utnyttjad.

Kill Your Darlings är en stundtals mörk film med personer som sviker och ignorerar vänner men också med ljusglimtar, som när Ginsberg och vännerna bryter sig in i de avskilda avdelningarna och skyltar med de ”förbjudna” böckerna på biblioteket och förfärar nya studenter som går på rundvandring där.
En mycket intressant skildring av en del av Allen Ginsbergs liv, och beatknikrörelsens födelse.

Här kan du låna filmen!

Här kan du se trailern:

/Josefin

Annonser
%d bloggare gillar detta: