Passionerad uppgörelse

21 Okt

Siri Hustvedt som alltid är en brilliant talare var ett av affischnamnen på årets bokmässa. Hon var i Göteborg för att prata om sin senaste roman: Den lysande världen som är en glödande passionerad och parodierande uppgörelse med den manliga konstvärlden.

Romanens huvudkaraktär Harriet Burden, eller Harry som hon också kallas, är 1,90 lång, gift med en rik gallerist, ständigt misstänkliggjord och allmänt omöjlig. Hennes utställningar får alltid dålig kritik. Hon anses vara sentimental, pinsam och alltför pk.

En dag får hon nog och tar till ett trick som kvinnliga konstnärer använt sedan 1600-talet, att ställa ut under manlig täckmantel. Sagt och gjort, hon låter tre män ställa ut hennes konst. Detta leder till omväxlande väntade och oönskade resultat. Den som läser får se….

Romanens uppbyggnad är en utmanande konstruktion där många röster kommer till tals och får ge sin bild av Harriet. Dessutom är den tryfferad med citat och fotnötter som lär vara Hustvedts egna läsefrukter i ämnet. Den känns som en roman som också skulle kunna bli en pjäs. För den som gillar New Yorkskildringar och Woody Allen-liknande gestalter är boken naturligtvis mums.

En av årets bästa böcker om ni frågar mig!/ Anna

Annonser
%d bloggare gillar detta: