Triangeldrama med tyngd

12 Dec

9789170377310_200_en-mork-strimma-av-ljusEn liten strimma av ljus är det första som översätts till svenska av den syriska författaren Samar Yazbek. Författaren har tidigare prosats för sina politiska skildringar av kvinnors villkor i Syrien och av Syrienkrigets fasor. Men i den här romanen befinner vi oss i ett Damaskus i fredstid. Däremot handlar det allra mest om utsattheten hos kvinnan och hos utanförskapet hos den fattige.

Romanens handling kretsar runt tjänarinnan Alya som sålts av sin far till sin matmor. När Alyas matmor upptäcker henne i sängen med husets herre så slänger hon ut henne hals över huvud, utan någonstans att ta vägen. Man får därefter följa Alyas vandring tillbaka till slummen där hon växte upp, och hennes minnen av  sitt liv och sin hårda uppväxt. Växelvis får man också ta del av matmoderns bittra ånger över att förlora Alya som hon på något sätt älskade djupt.

Under den här bitvis svulstiga och näst intill snaskiga handlingen, visar sig en bild av riktigt helvete för de människor som tvingas leva där. De har inga rättigheter, ingen plats i världen och det enda sättet att få någon sorts upprättelse verkar vara att hitta ett sätt att i sin tur utöva makt. Jag tyckte att den här lilla och sidmässigt tunna boken var riktigt tung att läsa, men å andra sidan bjuder den också på överraskande sinnliga beskrivningar av kvinnornas kärlek och en riktigt underhållande historia. /Moa

%d bloggare gillar detta: