När verkligheten överträffar fantasin

31 Okt

9789186480622_200_ingenting-kan-hindra-natten_haftadDelphine de Vigan är en fransk författare som skriver romaner om människor som fastnar i utanförskap på ett eller annat sätt. Det har tidigare handlat om den kontorsanställda kvinnan som plötsligt ser sig bli motarbetad av ledningen utan att kunna göra motstånd, som i romanen Underjordiska timmar, eller den hemlösa flickan i No och jag som vill men inte förmår komma en annan människa nära. I debutromanen Dagar av hunger skildrar de Vigan hur en ung kvinna bryts ner av anorexi, och i den senaste romanen Ingenting kan hindra natten handlar det om kärleken till en psykiskt sjuk förälder.

Lucile är redan från födseln en svåråtkomlig och sval person, oerhört vacker och åtrådd av alla som möter henne, och i synnerhet av sin far. Hon står utanför den stora syskonskaran och längtar efter lugn och ro och tystnad. Hon är den enda som får säga emot sin far, och hon har förlorat närheten till sin mor. Så föreställer sig hennes dotter, författaren själv, att moderns uppväxt såg ut. Efter att ha intervjuat syskon och vänner, läst mammans dagböcker och texter och efter att ha bearbetat sina egna minnen från uppväxten, ger sig författaren in i det stora projektet: att skildra mamman och försöka ta reda på varför allt blev som det blev.

Det är en ömsint och kärleksfull berättelse, men nästa lite för privat. Och i det här fallet överträffar verkligheten fantasin och gör att boken nästan känns osannolik i allt sitt elände som radas upp, trots att det ju är baserat på verkligheten. /Moa

Annonser
%d bloggare gillar detta: