Febrig kärlekshistoria till mat

9 Okt

food-junkie-livet-maten-doden[1]Aldrig har jag sett någon skriva så om mat som Mons Kallentoft gör i Food Junkie: livet, maten, döden. Mest känd är Kallentoft för sina deckare, sålda i miljonupplagor och översatta till väldigt många språk. Tack vare dessa inkomster kan han åka världen runt och äta. Allt. Och dyrt. Han bangar inte för att korka upp en flaska vin för sextusen. Eller äta för trettiosjutusen, under en och samma middag. Eller bo på hotell för tiotusen natten. Han rör sig i en helt annan liga än oss som tycker vi har lyxat om vi ätit en krogmiddag för 400 eller uppåt en tusenlapp, oj oj. Men så han kan skriva, han rivstartar sin bok med ett totalt sammanbrott efter en kväll på Operakällaren, och bygger hela boken på resor han gjort till Guide Michelinkrogar världen runt varvat med sitt sammanbrott där han p g a ett virus, matat med lyxmat, är nära att dö. Han är en gastroknarkare, lika beroende som en heroinist, han får sina kickar från den yppersta tillagade maten i världen, känner många av dessa superstars till kockar. Och han har en rastlös själ, skyndar vidare till nästa fix, ”den tidsupphävande smekningen av smaklökarna”. Denna fackbok är en ljuvlig beskrivning om all den fantastiska mat han ätit och samtidigt en stark reflektion kring livet, familjen, meningen, målet, de svarta stråk han och hans fru, var för sig, bär med sig från familjearvet. /Carina

Annonser
%d bloggare gillar detta: