Äkta vara

21 Aug

0714864706[1]När en restaurang får epitetet ”smakmässig fulländning” kan man kanske stå ut med att riskera att få rött kort av den unge chefskocken och ägaren Magnus Nilsson. Det har hänt, en gång, andra gånger har han delat ut gult kort till gäster som inte uppfört sig väl mot hans personal.  Nilssons restaurang Fäviken ligger på andra sidan Åreskutan sett från Åre och längst in på en grusväg, kan bara ta 16 gäster men har seglat upp som ett fenomen bland världens gourmeter. Och smakar det så kostar det, bortåt 2000 kr för en fullrättersmeny. Magnus Nilsson skriver i boken Fäviken om sin syn på mat och hur mat ska tillagas. Det är mer som en filosofibok än receptbok, han resonerar kring kött, bär, gröna saker från naturen och sin livssyn i allmänhet.  Och det han serverar är klart annorlunda, frasiga lavar med torkad äggula, buljong av höstlöv, öringrom i skal av torkat grisblod och annat mumsigt. Men de som varit där är lyriska över nytänkandet och hur han plockar upp gamla tillredningstraditioner. /Carina

Fäviken magasinet

Annonser
%d bloggare gillar detta: