Frozen river: ett osminkat och realistiskt amerikanskt drama

21 Jan

frozenriver

När man talar om amerikansk film brukar nog de flesta tänka på Hollywoods släthyade filmstjärnor, och när man pratar om brittisk film tänker nog en del på starka, skakande berättelser såsom Mike Leighs filmer. Men det finns förstås alla möjliga filmer från England och från det stora variationsrika landet USA. Jag har i helgen sett en amerikansk film som är så långt ifrån Hollywoodglamour man kan komma. Regissören, Courtney Hunt, har av recensenter jämförs med franska och brittiska regissörer såsom bröderna Dardenne, Ken Loach och Mike Leigh. Jag kommer även att tänka på den amerikanska regissören Debra Granik, (Filmer: Down to the Bone, Winter’s Bone, som också är bra och finns att låna på biblioteket!). Filmen heter Frozen River och handlar om tvåbarnsmamman Ray Eddy (Melissa Leo) som bor i en husvagn på gränsen mellan USA och Canada. Det är en vecka kvar till julafton och barnens pappa, som är spelberoende, har precis försvunnit med familjens pengar. Rays och barnens dröm är ett så kallat Mobile home, men när det färdigbyggda huset rullar in har Ray inga pengar till sista delbetalningen. Hon ber sin chef om en heltidstjänst men en yngre kvinna får jobbet. Hon har inte pengar till mat till sina barn, men försöker ändå hålla modet uppe. Hon ger sig iväg för att leta reda på barnens pappa men hamnar istället i en rad olika svårhanterliga situationer som samtidigt visar henne möjligheten att snabbt tjäna pengar på kriminell väg. Detta sker i mötet med en kvinna, Lila Littlewolf (Misty Upham), som också hon lever under hårda förhållanden, och det som börjar med pistolhot leder fram till en ömsesidig förståelse och vänskap. De börjar smuggla illegala invandrare från Canada till USA över den frusna St. Lawrencefloden…

Även om detta är en film som visar människor i desperation och nöd, är det inte en rakt igenom dyster och mörk film utan inger också hopp. Det är en film om en oväntad vänskap. Se trailer här! Reservera här!

En annan (helt fantastisk!) film där drömmen om ett Mobile home spelar en central roll är Stroszek av Werner Herzog. Se trailer här! Reservera här!

Annonser
%d bloggare gillar detta: