Jag väntar under mossan/Amanda Hellberg

3 Dec

9789163869532Amanda Hellberg är både illustratör och författare och hon skriver för barn, ungdomar och vuxna. Bland hennes titlar finner vi Döden på en blek häst (2011), Tistelblomman (2012) och Jag väntar under mossan (2012). Den sistnämnda är hennes första ungdomsroman. Och vilken roman sen!

 Det finns historier som strålar av det magiskt förtrollade skimmer sagor består av, som hämtar sin näring ur gammal folktro och som dricker ur tidigare generationers kollektiva minne. Amanda Hellbergs har skrivit en sådan historia. Som läsare undrar man om det trots allt inte är så att det otroliga och övernaturliga väntar i de djupa, fuktiga skuggorna mellan uråldriga tallars raka likgiltighet och tjurigt mossbelupna stenbumlingar. Och kanske smyger älvor och troll tätt inpå knuten även i vår moderna och högteknologiska värld. Måhända finns en ondska i världen, en ondska äldre än både ”druiderna och järnålderns schamaner, till och med äldre än Tor, åskans uråldrige gud”. Äldre än människan…

Något märkligt hände Tildas mormor för länge sedan, och Tilda själv står på gränsen till något mystiskt då vuxenlivet stundar med allt vad det innebär av förälskelse, plikt och fara. På somrarna bor hon med sin morfar i hans stuga i skogen. Han är en varm och påhittig själ men sorgsen då han djupt saknar sin hustru och livs kärlek. Han är också märkligt tystlåten kring vad som egentligen hände henne.

Men Tilda älskar sin morfar och trivs i stugan även om det kan bli tråkigt ibland, men denna sommar kommer att bli långt ifrån långrandig. Miljön är en idyllisk svensk skog, men också en skog full av den nordiska mytologins gengångare, väsen och oknytt. Det är en oskyldig svensk sommar men också en sommar då man lätt går vilse, eller leds vilse, om man lämnar hemmets trygghet allt för långt bakom sig. Det är den sommar då Tilda växer upp, möter kärleken och ser ondskans sanna ansikte.

Vi får följa Tilda under denna magiska tid på de vägar hon går, till de platser hon besöker och vi får träffa dem hon möter där. Allt detta berättat med värme och mystik på ett sätt som håller oss fängslade vid boksidan. Det här är blodisande skräck när det är som bäst och vi måste helt enkelt få veta vart detta är på väg och hur det skall sluta. /Anders

Beställ boken här!

Annonser
%d bloggare gillar detta: