Skuggan/Petrus Dahlin & Lars Johansson

19 Nov

 En ny och spännande bok av Petrus Dahlin, som tidigare skrivit de populära barnböckerna om Kalle Skavank, och Lars Johansson, manusförfattare till ett antal filmer, bland andra Små citroner gula, Kopps och Kenny Starfighter Begins.

I denna välskrivna historia med inslag av skräck och spänning möter vi den osäkre och mobbade Ruben, den lätt tvångsmässiga överklasstjejen Miranda och Skuggan, nyckelfigur i ett tusenårigt krig som rasar i gränslandet mellan normala och det paranormala. Tre tonåringars liv som flätas samman i en gastkramande berättelse om hämnd, vänskap, kärlek, onlinespel och voodoo.

Vi kastas in i handlingen och landar först i den västafrikanska djungeln för att sedan raskt förflyttas till ett nattligt Stockholm och en öde park runt ett förfallet hus.  Författarna skriver smart och belönar på ett skickligt sätt läsaren genom att med jämna mellanrum portionera ut delar och glimtar av helheten, en helhet man från början vet mycket lite om men som man känner är mörk, dramatisk och full av gammal ondska.

Trots att det är en historia om voodoo och det övernaturliga är det inte enbart en skräckroman, även om det finns gott om inslag som för tankarna till exempel klassiker som Stephen King men också vår egen Johan Ajvide Lindqvist. Läsaren skall alltså vara beredd på att det blir otäckt emellanåt!

Karaktärerna är skickligt och effektivt tecknade och känns efter ett tag som gamla bekanta. Ytterligare ett plus med boken är att språket är klart och lättläst. Allt detta sammantaget gör Skuggan till en bladvändare och mycket svår att lägga ifrån sig. En historia som stannar kvar i tankarna även om man lyckas slita sig från den fysiska texten.

Trots att man kan placera historien i skräckgenren är Skuggan i första hand en välskriven ungdomsbok som handlar om faran med att hämnas, om att välja sida i kampen mellan ont och gott och, om man så vill, om att växa upp. Det märks även att författarna inte kan låta bli att bilda sina läsare en aning, men utan att det blir alltför stylitigt och påklistrat. Du kommer till exempel att veta lite mer om voodoo och om att vara illegal flykting efter att läst boken. Och för den som gillar den finns det hopp om en fortsättning, men inte mer om det här och nu, ty den som läser får se…. /Anders

Beställ boken här!

Annonser
%d bloggare gillar detta: