Den stora tomheten

19 Okt

Vilken viktig och bra bok!! Äntligen har någon skrivit om det svåra i att gå från ung till vuxen, den  tid efter man lämnat skolans jobbiga men ändå trygga famn för att stappla sig fram till en vuxentillvaro. Journalisten Helene Lumholdt och psykoterapeuten Karin Enquist skriver så strålande om detta i Limbo: om dem som fastnat i entrén till vuxenvärlden till deras oroliga, arga och vilsna föräldrar.
Med lite av skammens röda rosor på kinden har man som förälder full igenkänning när författaren varnar för att till sitt förtvivlade barn komma med klämkäcka ordspråk, eller hur man till sitt barn propagerar för att det är jättebra att ta vilka jobb som helst, bara man jobbar (med baktanken att det kommer du ändå inte att jobba med hela livet-du ska ju plugga sen, till något bättre).
Trots sitt allvar lyckas boken med varm känsla förmedla stort  hopp om att den unge vuxne så småningom reser sig från den kvicksand sängen, datorn, såpaserier, arbetslöshet, håglöshet, initiativlöshet, rädlsa, oro för med sig för den som kanske varit van att hela livet fått höra att allt är möjligt och blivit uppassande och coachade av välvilliga föräldrar, och nu upptäcker att livet inte är en räkmacka. Vuxenvärlden som var en möjlighet har i stället blivit ett hot med sina krav och i stället för att våga ge sig ut i den hamnar många just i ett limbo. /Carina

Annonser
%d bloggare gillar detta: