Konsten att bli feminist

22 Aug

Kan man fostra en flicka till feminist?  Är frågan Karolina Ramqvist ställer i sin nya roman Alltings början som utspelas i klubb- och mediekretsar 90-talets Stockholm. Miljön få vi uppleva genom gymnasietjejen Saga som uppfostras av sin radikalfeministiska konstnärsmamma att ta för sig av allt. Och det gör hon tillsammans med bästa vännen Pauline som hon träffar första dagen på gymnasiet. De båda tjejerna gör sedan allt för att inte missa någon ny erfarenhet eller att vara på plats där det händer.
Eftersom jag nyss läst Birgitta Stenbergs roman Kärlek i Europa kan jag inte låta bli att slås av likheten mellan Saga och Birgitta – ingen mänsklig erfarenhet får vara dem främmande… (Läs för övrigt denna intervju i Fokus med Karolina Ramqvist). Sen kan man tycka det är trist att Saga faller för den nästan dubbelt så gamle Victor Schantz – festfixare och Stockholms vackraste man.  Han ringer Saga mitt i natten ”som man ringer efter en pizza”. Men maktbalansen förskjuts med tiden. Victor blir en föredetting och Saga seglar upp som en stjärna på Stockholms mediebransch-himmel . I Fokusintervjun berättar Karolina Ramqvist att romanen är en fiktionalisering av hennes text i Fittstim (kanske minns ni debatten som följde med Ulf Lundell och grabbarna) och att boken är en hyllning till 68:orna och ett försök att försonas med dem. På ett ställe i boken säger Saga att hon hade uppskattas om mamman en enda gång hade bakat ett gäng kanelbullar….

Den här romanen är efterlängtad –en ung tjej som tar för sig utan att det problematiseras. Är det något som problematiseras är det de medelålders männen som står i vägen för makten…/Anna

Annonser
%d bloggare gillar detta: