The Fighter

26 Jan

Jag brukar inte se filmer som heter The Fighter och liknande, men min son sa: du måste se den!
Jag ångrar mig inte, den var verkligen bra och annorlunda. Det är en blandning av drama, dokumentär och komedi. Filmen handlar om boxning men det är inte det som står mest i fokus utan relationerna och familjen och vilken familj…

Den verklighetsbaserade historien handlar om de två boxande halvbröderna Dicky Eklund som spelas av Christian Bale och ”Irish” Micky Ward som spelas av Mark Wahlberg som lyckades bli världmästare i weltervikt.

Det utspelar sig i Lowell Massachussets, i de fattiga postindustriella arbetarklass kvarteren.
Dicky Eklund är stadens stolthet sedan han knockade Sugar Ray Leonard, eller halkade han? Tyvärr är Dickys storhet falnande eftersom han nu i huvudsak ägnar sig åt att röka crack.
Han har nu tillsammans med övriga familjen som består av sju(!) systrar, en ständigt rökande mamma med 80-tals frilla och en styvpappa bestämt att nu ska den yngre brodern Micky matchas fram. Mamman som också är manager  styr med järnhand med de bisarra systrarna som nickedockor och följeslagare. Det är minst sagt ett brokigt gäng och här finns absolut ingen Hollywoodglamour!!
Det går inte bra, de gör dåliga val och Dicky dyker bara upp som tränare när han kommer ihåg det.

När Micky (Wahlberg) träffa Charlene Fleming spelad av Amy Adams drabbas han av kärleken. Charlene har andra idéer om hur saker ska skötas. Mickey kommer i konflikt med familjen.

Christian Bale är helt fantastisk som ”crackhead”, hela hans gestalt med  flackande blick, tuggande käkar och ständigt självbedrägeri är väldigt övertygande. Mark Wahlberg som Micky är också bra men tar ju mindre plats eftersom han är en tillbakadragen karaktär. Mamman som spelas av Melissa Leo är ju helt galet bra som den dominanta white-trash morsan. Melissa Leo och Christian Bale fick varsin Oscars för bästa biroll.

Ja det är skådespelarprestationerna som jag minns mest, och det lyckliga slutet.
Slutligen konstateras: blod är tjockare än vatten. /Åsa

Filmen finns att låna på biblioteket beställ här.

Annonser
%d bloggare gillar detta: