Mina serietecknarhjältinnor!

15 Dec

    

Serietecknarhjältinnorna är Åsa Grennvall, Nina Hemmingsson och Liv Strömquist.
De har ett gemensamt och det är kampen mot patriarkatet.
Nina Hemmingsson och Liv Strömquist är rent brutala feminister och då har det inget med våld att göra utan de har bara humor och ord som vapen!

Åsa Grennvall skriver serieromaner om ångest och mänsklig svaghet (”feelbad-romaner”) men även här är det ofta en man som är ”the bad guy”. I boken Svinet från 2010 får man följa ”ett svin och hans kvinnor” en man med högtflygande hybrisattacker varvat med aggressiva mindervärdhetskomplex. Han använder sina kvinnor som slagträ på alla sätt.

Nina Hemmingssons enkla naiva teckningar och fåordiga serietexter är våldsamt ärliga som en knytnäve rätt in i en ofta tillrättalagd fasad. Kvinnan är  i fokus och ofta självförnedrande upptagen med att duga och räcka till.

Liv Strömqvist skriver satir över hela samhället men även här ligger tyngdpunkten på kvinnornas situation, vilken ofta inte är allt för bra…
Hon har tecknat många serierutor om kvinnor som har fått förminska sig själva till förmån för sina män.
Pricilla Presley, Yoko Ono, Whitney Houston, Jackson Pollocks fru, Einstens fru och Stalins fru med flera. Alla har de gemensamt att de har fått stå tillbaka medans deras män blivit hyllade.
Jag avslutar med ett citat ur Einsteins fru av Liv Strömquist:
”Om nu kärnfamiljen är så jävla fet -varför behöver den då så mycket propaganda?”
Ja det kan man verkligen undra…
/Åsa

Lästips
Liv Strömquist: Drift, Einstens fru, Hundra procent fett, Ja till Liv, Prins Charles känsla.
Nina Hemmingsson: Hjälp!, Jag är din flickvän nu, Så jävla normal.
Åsa Grennvall: Cynisk romatiker, Det känns som hundra år, Det är inte värst så där i början, Elfriede, Mie, Ett familjealbum.

Annonser
%d bloggare gillar detta: