Dystopi

22 Jul

Dystopi, vad är det för nåt? Undrar du kanske. Kanske låter som en sjukdom? Men det är det inte, det är så man kallar böcker som handlar om en dyster framtid.

Jag har precis läst en sådan bok, Den gröna cirkeln, av Stefan Casta. Temat är miljöförstöringar kan man säga, eftersom man anar att katastrofen som ungdomarna i boken råkar ut för har att göra med miljöförstöringar.
Boken handlar om Judith, som är ihop med David, som hon kallar David Backham, för att hon tycker han är så snygg. De bor på en slags internatskola, och man förstår snart att boken utspelar sig i en snar framtid. Tillsammans med två kompisar bildar de den hemliga föreningen ”Den gröna cirkeln”, med sin förening vill de förändra världen, och göra den till en bättre plats. Men snart får Judith, David och deras två vänner annat att tänka på än föreningen, kärlek och vardag. En dag när kompisarna är tillsammans i skolan så börjar det värsta regoväder de någonsin varit med om. Det värsta är att det aldrig slutar. Kompisarna räddar sig undan regnet på en skyddad plats, där de förfärat tittar på hur hela skolbyggnaden dränks, och snart kommer Judith och hennes kompisar oxå att dränkas, de måste rädda sig undan på något sätt!

Detta är början på boken, Judith och hennes kompisar är de enda (eller..?)som lyckas rädda sig undan katastrofen, och större delen av boken utspelar sig Efter katastrofen.

Jag tyckte att den här boken kändes otäckt verklig. Precis såhär känns det nog att drabbas av en katastrof! Boken är ganska läskig, och den passar för dig från 11-12 år och uppåt, beroende på hur känslig du är för läskiga saker…

Den gröna cirkeln är en av böckerna som är med i ”Barnens Romanpris” i Sveriges Radio.
Lyssna på när barnjuryn har sina överläggingar den 9, 10, 11 och 12e augusti kl 11.05 i P1.

Annonser

Ett svar to “Dystopi”

  1. Anna-Karin J 9 augusti, 2011 den 01:01 #

    Har just börjat läsa Den gröna cirkeln. Den verkar grymt spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: