Sommarhus

13 Jul

Sommarhuset är titeln på romandebutanten Anna Fredrikssons nyutkomna bok. Som författare är hon långt ifrån oerfaren. Hon har skrivit manus till både tv-serier och långfilmer (Pelle Svanslös, Wallander, Sprängaren och Tjenare kungen bl a).

Ens föreställningar om en bok baseras ju till en del på titel och omslag och recensioner naturligtvis. När det gäller en debutant är förväntningarna ganska neutrala. Men en titel som sommarhuset bygger upp vissa förväntningar, speciellt i semestertider. De flesta har väl någon gång trängt ihop sig med släkten i en sommarstuga (eller tält/husvagn) med allt vad det innebär?
I Anna Fredrikssons Sommarhus kompliceras allt av en arvstvist som förgiftar syskonen Eva, Maja och Anders relation. Vem har mest rätt till sommarhuset? Den som hade den närmaste relationen med förre ägaren – deras mor? Nej, så fungerar inte svensk arvsrätt. När förnuftet är satt ur spel och såriga känslor får ta överhanden är det svårt att se klart. Vuxna människor kan reagera som övergivna barn när fast egendom symboliserar något mer. Romanen handlar alltså inte bara om livet i ett sommarhus utan sträcker sig till en barndom där tre syskon fått dela på den kärlek som blev över när en deprimerad mamma försökt få ihop sitt liv. Några recensenter har kopplat ihop Sommarhuset med Ulla Isakssons klassiker Paradistorg från 1973 som jag inte läst men nu ska ta mig en titt på. Johanna Lindbäck på bokhora (110711) påminde också om Cilla Naumanns Dom om man är sugen på mer sommarhusskildringar./ Anna
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: