En djävul i Oslo

11 Jul

Här kommer ett boktips till er som gillar hårdkokta deckare. De flesta författare i denna genre kommer som bekant från USA. Men författaren Joe Nesbö kommer från grannlandet Norge. Han är högt rankad bland deckarfantaster runt om i världen.

Berättelsen Djävulsstjärnan är en av flera deckare av Nesbö som låter händelserna förvaltas av den alkoholiserade men rättrådige polismannen Harry Hole. En seriemördare härjar i Oslo. Morden inleds med ett makabert fynd: en kvinna hittas mördad med ett finger avskuret och innanför ena ögonlocket ligger en röd diamant, slipad som en femuddig stjärna – en djävulssymbol som återkommer i nästa o nästa o nästa o nästa mord. Polisen står maktlös tills Harry Hole (vem annars!) hittar en tråd att börja nysta i…

Berättelsen är psykologiskt säker, spänningen konstant; Harry är en typisk hygglig snut med privata problem. Men han gör sånt som kollegorna inte kommer på. En finlirare och fixare.

Den som varit i Oslo kommer att känna igen många miljöer. Den som inte varit i Oslo kommer att bli sugen på att resa dit efter att ha bekantat sig med Harry Hole och hans vedermödor.

Vi har vår Erik Winter i Göteborg, vi har vår Kurt Wallander i Ystad. Oslo har sin Harry Hole.

BO FABIANSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: