Kärlek på helt olika villkor

7 Apr


Dessa två böcker har kärleken som tema fast på väldigt olika sätt. Den ena är Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad.
Den andra är Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött av Alex Schulman.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en kurdisk familj i Sverige med en krävande och våldsam pappa. Han har lyckats frigöra sig genom att ha en obstinat hållning mot pappan. Han lever ett normalt liv med kompisar och egen lägenhet. När han är 18 år övertalas han att följa med på en semesterresa till släktingar i Irak. Men det är ingen vanlig semesterresa. När han väl är framme visar det sig att det på förhand är uppgjort att Amàr ska giftas bort med sin kusin Amina. Amàr vägrar till en början men efter utfrysning och stark påverkan orkar han inte stå emot. Han gifter sig och åker sedan hem till Sverige för att ordna med uppehållstillstånd för Amina. Men snart börjar kampen, Amàr slåss för sitt liv samtidigt som Amina sitter och väntar i Jordanien på att bli hämtad. Situationen är minst sagt jobbig och Amàr slits mellan att rädda sitt eget liv och skuldkänslor för kusinen.
Boken är lite barnsligt skriven, naiv i sin syn på kärleken (pojken är inte så gammal ) tycker en något luttrad skribent. Men historien är fängslande och spännande och vänder upp och ner på begreppet bortgift, för det brukar mest handla om kvinnor annars.

I andra boken Att springa med henne etc (gud vilken jobbig titel..) får vi möta en sviken utfestad Alex som kryper hem från Stureplan natt efter natt (det är krypavstånd till lägenheten). Hans första äktenskap är över och nu dränker han sina sorger, tills den dagen han ser sin stora kärlek Amanda. Han kämpar för att komma henne nära och sedan jaa han får henne! Sedan följer kärleksförklaringar i mängder. Det låter kanske lite tröttsamt och det är det med till viss del, men den är fin också. Han är verkligen så kär i henne, all respekt för det.
/Åsa
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: