Allvarligt om krig

10 Jan

Boken Svarta fåglar är, precis som titeln antyder en ganska mörk historia.
Svarta fåglar utspelar sig i historisk tid, i det påhittade landet Mabekien.
Den passar dig från ung 11-12 år och uppåt.
Den är ganska lättläst, men med tanke på den allvarliga stämningen så är kanske Svarta vingar mest för tonåringar. Jag tror den skulle vara perfekt som högläsning i 6an 7an.
Amik är en ung fårahede som lever med sin mor och far i landet Mabekien. En dag när han som vanligt vaktar fåren, får han ser något mycket skrämmande. Uppe på en kulle står två skepnader. Snart förstår han att det är två män som sitter på ryggen på något djur. Hästar! Amik har aldig sätt män på hästar förut, men har hört talas om dem. Männen ser hotfulla ut, de har vapen i händerna, och Amik blir väldigt rädd. När han berättar för sin far senare, så lugnar fadern honom, med att krig har det inte varit på många år, och säger att han inte ska vara rädd.
Men sanningen är att de två krigarna som Amik fick se, förebådar en katastrof. Snart är kriget över dem, det är grannlandet, Tekiternas rike, som anfaller det ofröberedda, fattiga Mabekien.
Takitkrigarna är grymma, och nu får Amik snart uppleva de värsta av krigets fasor. Men Amik är inte den som låter sig slås ner, han väljer istället att på sitt eget vis kämpa emot.

Jag gillade den här boken, som på ett känsligt och fint sätt visar hur en ung pojke drabbas av krig.
Författaren heter Mikael Salmson. och ska inte blandas ihop med en annan svensk ungdomsförfattare som kallar sig Jo Salmson, som skriver fantasyböcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: