Ladda upp för jullovsmys med en trave fängslande böcker

27 Dec

Att sitta uppkrupen i soffan hemma med en spännande bok är bland det bästa som finns tycker jag. Speciellt när det är jullov och kallt och snöstormigt ute, då passar det extra bra. Så ladda upp inför resten av jullovet med en trave fängslande böcker!
Här kommer tre tips på rolig, spännande och lite läskig jullovsläsning!

Sommarkänslor och små och stora äventyr

Om du vill drömma dig bort till sommarlovet, och dessutom läsa en riktigt bra bok, så kan jag rekommendera Semlan och Gordon: Sommar och hemliga härligheter av Moni Nilsson. Boken handlar om Semlan och hennes bästa kompis Gordon, och allt som hinner hända på en sommar. Jobbiga grejer som att Gordon nästan druknar och att Semlans mamma träffar en kille. Spännande grejer som att Semlan och Gordon ger sig ut på jakt efter Semlans farfar. Och så träningen inför världsrekordet i lång-kyssning. Och massa mer såklart.

Sommar och härliga hemligheter är både rolig och lite allvarlig mellan varven. Du kommer garanterat inte att ha långtråkigt när du läser den. Boken är del 2 i en serie böcker om Semlan och Gordon. Om man vill börja läsa första boken så heter den Pappan med de stora skorna (den är också jättebra, läs gärna vad Camilla tyckte om den här på bloggen!), men det fungerar bra att starta med del 2 också tycker jag.
Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Semlan och Gordon i tredje delen; Kärlek, kyssar och rekord, som precis har kommit ut. Böckerna om Semlan och Gordon har inga bilder, och passar dig som är omkring 9-12 år.

Utmaningar och knasigheter på Hotell Gyllene Knorren

Du som har följt årets julkalender på Svt har redan lärt känna familjen Rantanen som driver hotellet Gyllene Knorren i Östra Glesbygden. Julkalendern baserar sig på Måns Garthon och Johan Unenges böcker om Hotell Gyllene Knorren.
Böckerna om Gyllene Knorren är riktigt roliga, och dessutom spännande. Man undrar verkligen hur det skall gå för familjen Rantanen. I En förknorrad vinter handlar det om att vinna den fina utmärkelsen snöstjärnan, som bara delas ut till de allra bästa hotellen. För att få utmärkelsen måste familjen övertyga en kontrollant om att deras hotell är det allra allra bästa i Östra Glesbygden, och det visar sig bli en verklig utmaning…
En förknorrad vinter är lätt att läsa och har många festliga bilder. Boken passar för dig som är sisådär 6-9 år gammal, och vill läsa en riktigt rolig bok! Böckerna fungerar också bra som högläsningsböcker, med alldeles lagom långa kapitel.

Läskigt, lite sorgligt och starka känslor

Mårten Melin är en av mina favoritförfattare, och jag var förväntansfull när jag började läsa hans nya bok Som trolleri. Jag blev inte besviken. Som trolleri är en riktigt bra och fängslande bok, där man är fast redan efter ett par sidor.

Som trolleri handlar om Mona. Hennes föräldrar har nyss skilt sig och hon skall spendera sommaren hos sin pappa på landet. Monas pappa är alltid upptagen med sitt jobb, och Mona har tråkigt och känner sig ensam. Men så träffar hon Mikael, och plötsligt kan hon nästan inte tänka på något annat. Mona blir superkär, men snart anar hon att det är någonting som inte stämmer med Mikael. Mona blir besatt av att ta reda på mer om honom. När det så småningom börjar gå upp för Mona vem Mikael är blir hon fruktansvärt rädd, men vill ändå inte sluta träffa honom… eller?

Som trolleri innehåller mycket starka känslor, både förälskelse, besvikelse och rädsla. Bitvis tyckte jag att det var riktigt läskigt. Jag blev överraskad av mycket av det som hände, och slutet är minst sagt oväntat. Man kan verkligen fundera vidare på både berättelsen och slutet.
Boken passar för dig som vill ha en tänkvärd läsupplevese, och som gillar att läsa om kärlek och känslor. Boken är tänkt för dig mellan 10 och 13 år.
Barnbibliotekarien Johanna M har tidigare skrivit om boken här på Bok och Blandat-bloggen, läs gärna vad hon tyckte om den också!

Skynda skynda att låna och läs! Kolla på direkten om böckerna finns på ditt bibliotek i Göteborg, eller reservera, här:
Gotlib

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: