Årets: Första fantasy

27 Dec


Så börjar året att närma sig mot sitt slut. Många är de böcker som betats av här på bloggen. Kärleksromaner, deckare, thrillers, filosofiska romaner, ja listan kan göras lång. Men en genre som lite har hamnat i glömska är fantasy. Så, jag tänker härmed presentera Torgbloggens första fantasyroman detta år; Udda verklighet av Nene Ormes. En spännande berättelse som utspelar sig i Malmö, i vår verklighet och i en annan. Måste bara få poängtera att bokens utseende är något för sig; mörk och mystisk med svarta sidkanter. Man får känslan av att något otroligt kommer att hända när man väl öppnar den. Sen att det är en svensk kvinnlig författare som skriver urban fantasy* som utspelar sig i Sverige är så ovanligt att det nästan är värt att läsa den bara för det. Huvudpersonen i berättelsen heter Udda, en tjej som nyligen flyttat hemifrån och arbetar i Malmö som telefonförsäljare. Udda är som hennes namn antyder, lite udda. Hon har så länge hon kan minnas haft sömnsvårigheter pga mardrömmar som hemsöker henne nattetid. Daniel, hennes bästa vän som också är hennes granne, är den enda som har kännedom om detta och är ett stort stöd när hon hon vaknar i panik om nätterna. Han är också den som uppmanar henne att leta upp den plats hon så ofta drömmer om, för att få bukt med mardrömmarna och för att visa att platsen endast finns i hennes drömmar. Udda går motvilligt med på detta och när de anländer till platsen inser hon till sin fasa att allt stämmer med det hon har drömt. Brunnen finns där, blodet på brunnslocket finns där…Daniel blir eld och lågor över det faktum att Udda kanske drömmer sanndrömmar och beger sig sen själv tillbaka till platsen för att undersöka brunnen närmare. Sen försvinner alla spår av honom och Udda inser att hon måste lita på sina drömmar för att hitta honom igen.
Det är riktigt spännande och som läsare kastas man in i Uddas mardrömmar och bollen är snabbt i rullning. Nene Ormes planerar tydligen en fortsättning på Udda verklighet och den ser jag fram emot./Sandra

* Urban fantasy är en subgenre till Fantasy och utspelar sig i stadsmiljö. Det kan vara historiska, samtida eller framtida miljöer, men utspelar sig alltid i stadsmiljö, med övernaturliga inslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: