Allvarlig bok som väcker tankar

3 Dec

Läste precis ut en fin bok, som berörde mig starkt. Framtidspojken, skriven av Mats Larsson.
Titeln: ”Framtidspojken”, fick mig att tro att den här boken skulle vara en science-fiction bok. men, så fel man kan ha. Boken handlar om Dante, en kille som växer upp i Sverige idag. Den heter som den gör eftersom hans pappa har Stora Tankar om honom: ”Du är Framtidspojken, det kommer att bli något särskillt med dig, jag tror på dig!”, säger hans pappa till honom när han är på gott humör.
Men det är inte alltid som Dantes pappa är på sitt Goda humör. Dantes pappa har en mörk sida också, där han blir deppig, sorgsen och dyster, då hjälper inget för att få honom på humör.

Pappan är ofta på bra humör efter att han knäckt några öl, då börjar han gärna prata med sin familj om sina Planer för Framtiden. Han blir inte våldsam när han dricker, men problemet är att det ibland verkar som om han måste dricka för att bli på bra humör.

Dante själv, som älskar sin pappa mer än allt annat, tycker det är jobbigt när han dricker, men vågar sällan säga något om det. Hans tankar kretsar oxå kring Elin, en tjej i skolan som är väldigt söt.
Men så börjar det en ny kille i klassen, Zack. Han är cool, och vågar göra saker som Dante aldrig skulle våga, snatta till exempel. Men snart vill Zack dra iväg Dante på farligare saker än att snatta, ska Dante våga säga nej till Zack?

Framtidspojken är en stark roman, som passar alla över 11 år ungefär, den kretsar mycket kring hur det kan vara för en pojke att växa upp med en manlig förebild (pappan) som inte är så stark som han borde.
Den behåller även på ett skickligt sätt spänningen, och blir aldrig tråkig. Mats Larsson lyckas på ett skickligt sätt skildra förhållandet pojke- far.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: