Din nästas hus

8 Sep

Jette A Kaarsbol har kommit ut med sin andra roman Din nästas hus. Hon debuterade med Den stängda boken som kom ut på svenska 2005 och som fick lysande recensioner och litterära utmärkelser. En läsupplevelse! Din nästas hus kommer kanske inte upp till samma nivå som debuten, men är likväl en trevlig läsning med ett drivet berättande och ett intressant triangeldrama.

Vi får följa Lars Lindborg, en snart 40-årig, framgångsrik, arkitekt. Efter ett par uppbrott lever han ungkarlsliv, som till ytan ter sig spännande, men inombords gror tomheten hos Lars och även oron att liksom sin far förbli ensam och känslokall. När fadern dör ställs alla känslor på sin spets och för att få tid till reflektion flyttar Lars temporärt till den lilla landsortsstad där begravningen äger rum. Han lär känna, om än i början motvilligt, prästen Stig. Stig är en varm människa utan cynism och ironi och en motpol till Lars. Genom Stig lär Lars även känna hans yngre hustru Alma och han blir lockad av hennes värme och stabila natur.

Som titeln anger kretsar berättelsen kring budordet Du skall icke ha begär till din nästas hus. Det är lågmält berättat och tänjer inte på gränserna, vare sig med språk eller känslor, men berör ändå stundtals. Bokens behållning tycker jag ändå är Lars, som med sin extremt cyniska natur blir väldigt humoristisk och underhållande. /Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: