Tre apor

19 Maj

Båda hade vi som barn fascinerats av den mystiska lite fallfärdiga judiska begravningsplats som ligger inklämd mellan järnvägsspår och Stampgatan och som tycktes ruva på spännande historier. Så klart kastade vi oss omedelbart över f d göteborgaren Stephan Mendel-Enks nyutkomna Tre apor. I boken tar han ett humoristiskt grepp om en tregenerationers judisk familj under göteborgskt sjuttio- och åttiotal. Judiska församlingen är ett självklart nav kring vilket familjens liv snurrar. Församlingen lägger sig i allt. Där luftas åsikter om skilsmässan mellan huvudpersonen Jacobs föräldrar. Där firas Jom Kippur, Jacobs Bar mitzva, där försigår hans hebreiskundervisning och där begravs äldre familjemedlemmar. Utvecklingen i Israel är ständigt närvarande i familjens liv. De senaste skottlossningarna och inte minst Israels deltagande i eurovisionsfestivalen följs uppmärksamt genom TVn som alltid står på hos Mame och farfar.

Låter det allvarligt? Det är det, men stundals också mycket roligt. Att allt ses genom ett barns ögon kan kanske förklara vissa missförstånd och luckor i handlingen. Boken är en 140 sidor tunn historia som man läser ganska snabbt men som stannar kvar mycket genom ett färgstarkt persongalleri. Den är skriven i en lite rapsodisk, reportageliknande stil. Inte så konstigt kanske, med tanke på att Mendel-Enk till vardags arbetar som journalist. Han bokdebuterade 2004 med välskrivna reportageboken Med uppenbar känsla för stil, om bl a manlighet och huliganism.
Efter Tre apor kan man bli lite sugen på att plocka fram Nina Solomins fascinerande reportagebok OK, amen om chassidiska judar i New York igen./ Anna och Åsa
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: