Favoriter från fjärran land…

10 Maj

Något som jag alltid har gillat att läsa är berättelser som utspelar sig i fjärran länder. Att lära känna en del av ett lands historia genom romanernas karaktärer är oerhört fascinerande tycker jag. Här är några axplock på de romaner som jag håller varmt om hjärtat:

Öken, av Jean-Marie Gustave Le Clézio
Otroligt storslagna bilder från det nordafrikanska ökenlandskapet blandas med mörka skildringar av hur illa det kan gå när kolonialmakterna drar fram med sin grymhet och girighet. Le Clézio är född i Frankrike, men har bott delar av sin barndom i bl.a Nigeria. Han fick nobelpriset i litteratur 2008 och här visar han verkligen varför han belönades med det!


Flyga drake och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Två romaner om Afghanistan, som båda berättar dess historia på ett kraftfullt sätt och visar också på de starka krafterna vänskap och kärlek. De är otroligt bra båda två, men lite extra toppenbra är Tusen strålande solar, som är en väldigt stark berättelse. Hosseini är född i Kabul, Afghanistan och Flyga drake är delvis självbiografisk. Han lever nu i exil i USA.


Mitt namn är röd, av Orhan Pamuk
Pamuk söker sig här bakåt i historien, närmare bestämt till Istanbul runt 1500-talet, för att visa konflikten mellan öst och väst. Frågan han tar upp i denna spänningsroman är huruvida mycket det västerländska dragen ska få påverka om konsekvensen blir att de österländska traditionerna förändras. Orhan Pamuk är född i Turkiet och fick nobelpriset i litteratur 2006. /Sandra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: