Spännande trilogi

29 MarKatarina Wennstam är journalisten och kriminalreporten som sadlade om till författare och skrev en spännande trilogi med fokus på mäns våld mot kvinnor. Alla tre böckerna riktar en stor och befriande känga mot en otroligt förlegad och kränkande kvinnosyn inom tre stora och mansdominerande yrkesområden. I den första boken Smuts får vi ta del av en just smutsig värld där kvinnokroppar inte är mycket värda och där juristväsendet väljer att inte se, samtidigt som en familjs perfekta fasad krackelerar rejält.
I den andra boken Dödergök är det poliskåren vi får lära känna lite närmare. All vrede som en polisman får möta i sin vardag måste ju få utlopp nånstans, eller? En berättelse om brott som ofta går strafflösa, nämligen de i det egna hemmet.
Den tredje boken, Alfahannen, tar upp filmbranschens sexistiska attityd mot kvinnor och vilka konsekvenser det kan få. Vi får följa Jack Rappe, en känd svensk skådis med en förkärlek för unga oskyldiga flickor. Att de inte alltid är med på noterna har ganska liten betydelse. Att säga nej ingår väl i spelet?

Det är en trilogi som tar upp viktiga ämnen, samtidigt som de är spännande att läsa. Man kan ju tycka, med tanke på att vi lever på 2000-talet, att vi borde kommit längre än så här, men tyvärr är det ju inte så. Även om vissa saker i böckerna känns ganska självklara och att man stundtals längtar efter en lite mer nyanserad bild av förövarna känns det riktigt gött att någon faktiskt belyser det som många inte vågar tala högt om./Sandra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: